Volley Saturnus Michelbeke

Ere-voorzitter van topclub Volley Saturnus Michelbeke

Michelbeke, deelgemeente van Brakel, heeft ca. 1000 inwoners, maar heeft toch reeds enkele decennia goede volleybalploegen met als uitschieter een damesploeg die in de hoogste ereklasse speelt. Hoe is dit te verklaren?

We gaan terug in de tijd. Het is 1966, een groep studenten speelt recreatief volleybal te Michelbeke. Dit was mogelijk omdat ik toen als jong burgemeester had gezorgd voor een net en enkele ballen. Meteen werd ik ook de eerste “voorzitter” van de sportclub. Er werd gespeeld op de kasseien van het dorpsplein, de oude kosterij was de kleedkamer. Een kantine was er niet maar het speelterrein werd omringd door vier café’s, dus geen probleem. Enige obstakel was indien de landbouwer die op het einde van het dorpspleinwoonde met de tractor diende te passeren, dan moest onverbiddellijk het volleybalnet enkele minuten naar beneden!

Later werd er nog een tijdje op een asfaltterrein gespeeld op de woonwijk Hovendaal . De ploegen kregen meer succes en dus diende er uitgekeken naar passende accommodatie. De door de gemeente Brakel beloofde sporthal kwam er maar niet en ook in de omliggende gemeentes kregen we geen onderdak.

Dus werd er besloten… zelf een sportzaal te bouwen. In 1979 werd te Michelbeke naast het tuincentrum Mavando gebouwd met eigen middelen en met veel vrijwilligers. Er kwam later nog een uitbreiding maar toen de damesploeg in 2003 naar de ereklasse promoveerde was een grotere, nieuwe zaal nodig die aan de eisen van de nationale volleybalbond voldeed.

In 2005 verrees dan ook een prachtige nieuwe sportzaal in het “kleine” Michelbeke. De volleybalploegen van Richa Michelbeke hadden een nieuwe thuishaven.

De Michelbeekse damesvolleybalploeg blijft ondertussen hoge ogen gooien met een bekerfinale tegen de topclub Asterix Kieldrecht in 2014 als absoluut hoogtepunt. Meer dan 650 (!)  supporters zakten vanuit Michelbeke af naar de Lotto Arena in Antwerpen. Na een bijzonder spannende wedstrijd verloor Richa Michelbeke eervol met 3-1.

Mijn band met onze volleybalploeg Saturnus, nu Richa Michelbeke, blijft heel intens. Als erevoorzitter zag ik ook mijn zoon Alexander, nu vice-voorzitter, een tijdje aantreden bij de jeudploegen.

Hoe een klein dorp… toch groot kan zijn.

Voor verdere info:

volleysaturnusmichelbeke.be